Speciaal trouwen

Luide muziek, vuurwerk en tientallen opgetogen gasten. Een bruiloftsfeest midden in de natuur aan de rand van Zwolle had eind juni nooit mogen plaatsvinden. Een Zwolse ondernemer stapte bij het Westerveldse Bos in het huwelijksbootje en ontving gasten op een landtong waar geen mens mag komen. Zonder vergunning.

Het kersverse echtpaar pakte op 29 juni flink uit, blijkt uit foto’s die bruid en bruidegom op hun Facebook-pagina’s delen. Zowel de huwelijksvoltrekking als het trouwfeest vond plaats op de zuidelijke landtong in de Noorderkolk. Op deze zijtak van het Zwarte Water werd tot in de late uurtjes gefeest, gedronken en gezwommen. Pontons met mobiele toiletten boden verlichting aan de bruiloftsgasten – en een podium voor de dienstdoende deejay. Een groots vuurwerk vormde de kroon op de zomerse bruiloft.

Volgens passanten is het gras en riet op de landtong in aanloop naar de trouwerij gemaaid, om de grote feesttent en alle mensen kwijt te kunnen. Dat mag niet in het broedseizoen, dat nog gaande was. Normaal gesproken is het schiereiland verboden gebied. Daar worden vissers en booteigenaren ook op gewezen met bordjes langs de waterkant en op het vaste landDe opbouw van een trouwfeest in de Noorderkolk in Zwolle, juni 2019. Het feest had nooit gehouden mogen worden in dit natuurgebied. © Martijn Kleingeerts (Twitter)

Geen vergunning

De Noorderkolk ligt in Natura 2000-gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht; een van de strengst beschermde natuurgebieden in Overijssel. Om in zo’n gebied een evenement te organiseren – klein of groot – is per definitie een vergunning nodig. Die is voor de bruiloft niet aangevraagd. Van tevoren is wel contact gezocht met de gemeente Zwolle. Mondeling is toen door de gemeente duidelijk gemaakt dat zo’n vergunning niet zou worden verleend.

Op de dag zelf, zaterdag 29 juni, zijn gemeentelijke handhavers na een melding gaan kijken bij de Noorderkolk. Ingegrepen hebben ze niet. Volgens woordvoerder Twan Timmermans van de gemeente Zwolle werden op dat moment geen orde- of veiligheidsproblemen geconstateerd en zijn de toezichthouders weer vertrokken.

Verstorend

Dat het feest toch is gehouden en wel degelijk heeft gezorgd voor overlast, is voor de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel reden om zich te beraden op vervolgstappen. ,,Trouwen mag in Zwolle overal, maar je moet het wel vooraf melden en zo nodig een evenementenvergunning bij de gemeente aanvragen’’, laat Timmermans weten. ,,Bijvoorbeeld voor een partytent of voor muziek. In dit geval was het bovendien beschermd natuurgebied. (..) Daarvoor geldt dat het evenement geen verstorend effect mag hebben op de natuur. Met muziek en vuurwerk is dat wel het geval.’’

Woordvoerder Rob Heetland van de provincie Overijssel sluit zich aan bij de woorden van zijn collega. ,,Samen met de gemeente Zwolle beraden we ons op een gevolg hierop.’’

Het bruidspaar wil niet op de kwestie reageren, omdat het om een privéaangelegenheid gaat. Dat geldt ook voor de dj die op het feest draaide.

Vuilstort

Ondertussen hebben de fracties van GroenLinks en PvdA het college van B en W vragen gesteld naar aanleiding van de bruiloft. Simone Boshove (GroenLinks) noemt het ‘onacceptabel’ dat het mogelijk is om in zo’n natuurgebied een feest te organiseren. ,,Ik weet dat er vaker het een en ander aan feestjes bij het Westerveldse Bos gebeurt, maar van een bruiloft heb ik niet eerder gehoord’’, zegt Boshove. Ze wil samen met drie collega’s weten wat B en W gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen. ,,Ik heb contact met veel mensen die daar regelmatig wandelen. Zelf mag ik er ook graag hardlopen. Op het gebied van handhaving moet er gewoon iets gebeuren, denk ik. Het Westerveldse Bos was ooit een vuilstort en daar begint het nu soms weer op te lijken.’’

COVERBAND

Coverband Atomika is de perfecte partyband voor uw feest. Atomika, brengt stevige covers maar eveneens pop en disco covers op party’s en feesten.

TROUWPAK BLAUW

Onder een blauw trouwpak kun je diverse kleuren trouwschoenen dragen. Vaak wordt er gekozen voor bruin, ook dit is zo’n all-time klassieker die altijd kan en het altijd goed doet. Maar ook een blauwe trouwschoen kan er mooi onder een blauw trouwkostuum staan. Bij lichtblauwe trouwpakken kan ook een ivoorwitte trouwschoen er heerlijk zomers uitzien!

DJ Trouwfeest vastleggen

Jullie wensen staan centraal. 30 jaar Ervaren als Trouwfeest DJ. Luxe super chique DJ meubels en apparatuur. U kiest een deel van de muziek zelf! Meer dan twintig jaar allround ervaring in discotheken, fuiven, feesten en party’s in binnen en buitenland. Resident DJ Moose Bar Belgium